Προκλητικές σπατάλες με αλόγιστη χρήση κρατικών αεροπλάνων

Προκλητικές σπατάλες με αλόγιστη χρήση κρατικών αεροπλάνων

Αρ. Πρωτ. 7115/05.03.2010

Προς Υπουργό:

- Εθνικής Άμυνας

 

Αγανάκτηση και οργή προκαλεί στους Έλληνες πολίτες η αλόγιστη χρήση των κρατικών αεροπλάνων που διαθέτει η χώρα μας για την μεταφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, κατά την οποία όλοι οι Έλληνες καλούνται να δώσουν τον οβολό τους για την έξοδο από την κρίση, αρκετά μέλη της Κυβέρνησης και κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετακινούνται με αμέριστη πολυτέλεια με τα τρία κρατικά αεροπλάνα, που σκοπό έχουν μόνο την μεταφορά του αρχηγού του κράτους. Η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη χρήση τους από τα κυβερνητικά στελέχη προκαλεί το κοινωνικό αίσθημα και μάλιστα όταν αυτά χρησιμοποιούνται από υπουργούς και υφυπουργούς με προορισμό εντός της χώρας μας, την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν  οι ανάλογες  αεροπορικές συνδέσεις.

Συγκεκριμένα το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2009 το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε για τις πτήσεις αυτών των αεροσκαφών 1,1 εκατ. ευρώ. Η χρήση των συγκεκριμένων αεροπλάνων δεν επιβαρύνει μόνο τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά δημιουργεί προβλήματα και στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία τα συντηρεί και οι χειριστές της οποίας τα πετούν. Την ώρα που οι χειριστές αυτοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πτήσεις για σκοπούς Εθνικής Άμυνας, αναγκάζονται να χρησιμοποιηθούν για τις πτήσεις αυτές.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Είναι στις προθέσεις της κεντρικής εξουσίας η περικοπή της αλόγιστης χρήσης των κρατικών αεροπλάνων, το κόστος των οποίων επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο;

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να μεταβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο, που διέπει την χρήση των κρατικών αεροπλάνων;

Απάντηση Υπουργείου